⚒️ Důležité informace pro podzimní pobyty! Do 1. 12. 2025 bude na hotelu probíhat částečná rekonstrukce hotelových pokojů. Zjistit více!
⚒️ Důležité informace pro podzimní pobyty! Do 1. 12. 2025 bude na hotelu probíhat částečná rekonstrukce hotelových pokojů. Zjistit více!
⚒️ Důležité informace pro podzimní pobyty! Do 1. 12. 2025 bude na hotelu probíhat částečná rekonstrukce hotelových pokojů. Zjistit více!
Rezervovat si pobyt
Zpět na novinky
Novinky

Hospodyňky si ve zdejším kraji musely vystačit se skromnými potravinami, jako je zelí, brambory, houby, čerstvé bylinky a luštěniny. Jestliže se chystáte do našich nejvyšších hor na výlet nebo dovolenou, určitě nějaký ten tradiční pokrm vyzkoušejte. Budete překvapeni, jak nápaditě uměli naši předci zpracovat to málo, co v Krkonoších vyrostlo na poli nebo v lese. Kam se za krajovými specialitami vypravit vám poradí Kudy z nudy.
Zkuste si doma udělat krkonošské kyselo, recept není nikterak složitý. Jak moc bylo rozšířené, napovídá úsloví, že s kyselem se vstávalo a s kyselem se šlo spát. Na tuto vydatnou polévku budete potřebovat 120 g chlebového kvásku, 40 g másla nebo sádla, hrst sušených hub, 300 g brambor, 1 středně velká cibule, 900 ml vody, 200 ml mléka, 2–4 vejce, sůl a kmín.
Chlebový kvásek zředíme malým množstvím vlažné vody a necháme několik hodin, nejlépe přes noc, vykynout. Houby s kmínem vložíme do hrnce, přidáme oloupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory. Přilijeme vodu, osolíme a uvaříme doměkka. Poté přidáme vykynutý kvásek a povaříme. Na másle nebo sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli a přisypeme ji do polévky. Nachystáme si řídká míchaná vajíčka nebo ještě lépe ztracená vejce, která servírujeme přímo do talířů nebo je vložíme do polévky.
V některých částech Krkonoš se jí kyselo s brambory na loupačku, jinde se brambory vaří zvlášť – nakrájejí se na kostičky a přidají do polévky.
Hledáte-li klid a pohodu bez stresu, Chata Borůvka je idealním místem pro vaši relaxaci s nezapomenutelným výhledem. Kdo si chce odpočinout od civilizace, není nic lepšího. Restaurace s celodenním provozem je zaměřená na tradiční českou kuchyni a krkonošské speciality.
U naší chalupy máme stádečko ovcí, které je možno po domluvě krmit tvrdým chlebem a ovocem. V létě je možné posedět u venkovního ohniště s opékáním vuřtů i jiných dobrot.
Na jídelníčku naší restaurace naleznete všemožné borůvkové speciality. Především kynuté borůvkové knedlíky, lívance s borůvkovou kleverou, borůvkový koláč se žmolenkou. Domácí jehněčí a skopové na mnoho způsobů. Doporučit můžeme borůvkové knedlíky či zvěřinový guláš. Připravujeme sezónní degustační víkendová menu.
Návštěvníkům je k dispozici hřiště, úschovna kol a lyží, vlastní lyžařský vlek o délce 300 m, který je vhodný pro začínající i dobré lyžaře. Sjezdová trať je nepravidelně upravována rolbou. Nabízíme také večerní lyžování.
Horská chata Borůvka -> více informací https://www.chataboruvka.cz/
Zpět na novinky
Tipy na výhodný pobyt
Používáme cookies, abychom vylepšili váš zážitek, měřili návštěvnost a zobrazovali relevantní obsah. Můžete je přijmout nebo upravit nastavení.
⚒️ Důležité informace pro podzimní pobyty! Do 1. 12. 2025 bude na hotelu probíhat částečná rekonstrukce hotelových pokojů. Zjistit více!